Και όμως! Μπορεί να συμβεί σε όλους μας. Ακόμη και αν ακολουθούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και ισορροπημένης διατροφής, θα υπάρξουν και μέρες που θα ξεφύγουμε και θα κάνουμε ατασθαλίες, θα υποκύψουμε σε απαγορευμένες λιχουδιές και θα καταναλώσουμε «κακό» φαγητό. Ακόμη και αν οι ατασθαλίες μας δεν έχουν μακροπρόθεσμη επίδραση στην υγεία ή το βάρος μας, δεν σημαίνει ότι θα αποφύγουμε με τις συνέπειες την επόμενη μέρα, όπως φούσκωμα, πεπτική δυσφορία και κόπωση.
1.Πιες πολύ νερό
Βάλε στόχο 6 έως 8 ποτήρια νερό όλη την ημέρα μετά από μέρες διατροφικής ατασθαλίας. Όταν το σώμα σου αφυδατώνεται, τείνει να συγκρατήσει νερό, το οποίο συνήθως οδηγεί σε φούσκωμα. Η ενυδάτωση επιταχύνει την πέψη και μπορεί να εξουδετερώσει τις επιπτώσεις του φουσκώματος που προκαλείται από το αλάτι και τους υδατάνθρακες.
2.Φάε μια μπανάνα
Οι μπανάνες όπως ήδη γνωρίζεις είναι πλούσιες σε κάλιο, έναν ηλεκτρολύτη που βοηθά στη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών, στην πρόληψη της κατακράτησης υγρών και στη μείωση του φουσκώματος της κοιλιάς. Οι μπανάνες είναι επίσης μια καλή πηγή πρεβιοτικών ινών, η οποία βοηθά στην ανάπτυξη των καλών βακτηρίων του εντέρου και στη βελτίωση της πέψης. Σε πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό Anaerobe διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν μπανάνα δύο φορές την ημέρα ως σνακ πριν από το γεύμα για 60 ημέρες παρουσίασαν αύξηση των επιπέδων των καλών βακτηρίων και μείωση κατά 50% στο φούσκωμα.
3.Πολλά και μικρά γεύματα
Για να διατηρήσεις τον μεταβολισμό σου σε λειτουργία, επέλεξε μικρά σνακ, με πρωτεΐνες και φυτικές ίνες ή μικρά γεύματα κάθε 3 έως 4 ώρες. Τα μικρά γεύματα θα σε βοηθήσουν να αποφύγεις το φούσκωμα και το όχι και τόσο ευχάριστο συναίσθημα που το συνοδεύει. Ένα μήλο με φυστικοβούτυρο, μερικοί ξηροί καρποί και μούρα, χούμους ή γιαούρτι είναι μερικά από τα σνακς που μπορείς να επιλέξεις.
4.Προσοχή στα λαχανικά
Ακόμα κι αν είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά, υπάρχουν ορισμένα λαχανικά που αντί να σε βοηθήσουν να ξεφουσκώσεις, κάνουν ακριβώς το αντίθετο όπως τα λευκά κρεμμύδια, οι αγκινάρες, το καλαμπόκι, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο. Βάλε τα στην άκρη για λίγο, μέχρι να επανέλθεις στα φυσιολογικά σου επίπεδα.
5.Πες όχι στους επεξεργασμένους υδατάνθρακες
Τα τρόφιμα που παρασκευάζονται με λευκό αλεύρι όπως το λευκό ψωμί, τα λευκά ζυμαρικά και το λευκό ρύζι έχουν σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και μπορεί να επιδεινώσουν την αίσθηση του φουσκώματος. Αν θέλεις να καταναλώσεις ζυμαρικά, ψωμί ή ρύζι επέλεξε αυτά που είναι ολικής άλεσης.